Coaching bij hoogbegaafdheid

Wat is hoogbegaafd?


Bij hoogbegaafdheid wordt vaak gedacht een persoon met een uiterzonderlijke IQ score, maar hoogbegaafd zijn is zoveel meer dan alleen een paar cijfers:


"‘Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker die complexe zaken aankan. Autonoom, gedreven en nieuwsgierig van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren." (Delphi-model hoogbegaafdheid)


Het snelle, slimme denken en het vaak anders tegen de wereld aankijken kan leiden tot een gevoel van niet begrepen worden, eenzaam voelen. Op school en op de werkvloer kunnen hoogbegaafden te maken krijgen met uitsluiting of gepest worden.


Wellicht worstel jij (of je kind) met het hoogbegaafd zijn, leg jij de lat (te) hoog voor jezelf, heb je het gevoel dat je niet kunt laten zien wat je allemaal in huis hebt en neig je naar onderpresteren, misschien heb jij gevoelens van frustraties en boosheid, moeite met autoriteit, faalangst en problemen met communicatie of motivatie.


Als coach en ervaringsdeskundige ondersteun ik jou (of je kind) om inzicht in jezelf te krijgen en ondersteun ik je bij het vaststellen van je doel, het uittekenen van jouw pad naar je doel en het oplossen van blokkades die je onderweg op dit pad tegenkomt.


Vaak zijn hoogbegaafden ook hoogsensitief, kijk daarom ook bij Coaching bij hoogsensitiviteit.